Napelemes megoldások

Napelem rendszerek

Naperőmű

Sokan hallottak már arról, hogy léteznek naperőművek, de valójában mi is az a naperőmű és mi lehet a szerepe?

megújuló energia

A naperőművekben alapvetően villamos energiatermelés folyik. A Napból Földünkre érkező napsugárzás energiáját alakítjuk át, speciálisan erre a célra kifejlesztett technikai eszközök segítségével pl.: napelemek, inverterek, transzformátor és egyéb berendezések. Mindezen technikai berendezések komplex összehangoltan működő rendszerét nevezzük naperőműnek.

Hazánk villamos energia ellátása döntően néhány nagyobb termelői központból származó villamos energiatermelésen alapul (pl.: Paksi Atomerőmű). Tekinthetjük ezt ún. centralizált energia ellátásnak. Az energia ellátás centralizáltságáról a szakemberek véleménye eltérő. Napjainkban egyre több szakember ismeri fel, hogy a régi centralizált rendszerek korának vége, és e helyett az ún. decentralizált energiatermelés kora köszönt az emberiségre. A decentralizált rendszerekre számos nyugat-európai példa van már. Németországban például szomszédos települések összefogva közösen építettek szél és naperőműveket.

 

A társadalom egyre inkább felismeri a helyi szükségletek helyben történő kielégítésének fontosságát, mivel ez lokális munkahelyeket jelent. Ez alól az igény alól az energiaszektor sem lehet kivétel. Fontos, hogy amit csak lehetséges (pl.: villamos energia) azt helyben állítsák elő, ez vezet majd a közösségi önellátó rendszerek kialakulásához. A gomba módra szaporodó naperőművek tehát a villamos energia előállításán kívül a helybeliek számára munkahelyeket is jelentenek mindeközben jelentős mértékben növelve az energia ellátás lokális biztonságát.

Fix telepítésű - Napkövető rendszerű napelemrendszer

fix telepítésű napelem rendszer

Fix telepítésű napelem rendszer

napkövető napelem rendszer

Kéttengelyes napkövető napelem rendszer

Mindkét rendszer tartalmazza a napelemes rendszerek szükséges alapvető műszaki berendezéseit. Napelem, szolár kábel, inverter, transzformátor (erőművek esetén), védelmi berendezések, egyéb technikai eszközök részben a működtetéshez szükséges berendezések, eszközök.

 

Eltérés az úgynevezett tartószerkezetben van. Míg a fix telepítésű napelemes rendszer tartószerkezete rögzített, addig a napkövető rendszer tartószerkezete egy a talaj felszínével valamilyen állandó (esetenként változtatható) szöget bezáró tengelykörül forgatható, ebben az esetben egytengelyes forgató mechanizmusról beszélünk.

Ennek továbbfejlesztett változtata az ún. kéttengelyes forgató berendezés, amely részben egy forgózsámoly segítségével egy függőleges tengely körül forgat, a Nap járását követve, részben pedig általában egy menetes orsó segítségével képes a napsugarak pillanatnyi beesési szögének megfelelően billenteni a napelemek tartószerkezetét. A forgatás és billentés célja, hogy a napsugarak a napelemek felszínére merőlegesen érkezzenek, mivel ebben az esetben tudjuk leghatékonyabban felhasználni a napelemek munkáját. 

 

Vezérlése szempontjából alapvetően kétféle megoldás terjedt el. Az egyik esetben a bolygónk Naphoz viszonyított mozgását figyelembevevő ún. asztronómiai követő rendszerről beszélünk. A másik esetben egy bonyolultabb technikai megoldást tartalmazó prizmák segítségével működtetett vezérlésről van szó.  A prizmák, mint érzékelők segítségével a vezérlő rendszer megkeresi a lehető legnagyobb fénysűrűséget és a napelemeket annak irányába állítja.

 

Előnyök - hátrányok

 

A forgatott rendszer hátránya, hogy drágább és éves karbantartást némely esetben alkatrész cserét igényel. Viszont minden egyéb paramétere tekintetében jelentősen hatékonyabb. Képes megvédeni magát az időjárás viszontagságaitól pl.: túlzott szélterheléstől, hó takarástól, stb., továbbá alkalmazásával jelentős 35-40 %-os többlettermelés érhető el.

 

Szigetrendszerű - Elektromos hálózatba visszatápláló napelemrendszer

Sziget üzemmódban működő napelemes rendszer

 

Amennyiben Ön olyan helyre kíván napelemes rendszert telepíteni, ahol nincs lehetőség (vagy nem kíván a létező lehetőséggel élni) a hálózatba történő becsatlakozásra, akkor a napelemes rendszert ún. sziget üzemmódban lehet üzemeltetni. Szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy ebben az esetben nem csupán a rendszer bekerülési ára lesz jóval magasabb, hanem sajnos az üzemeltetésének a költségei is (erről a telepítő cég általában „elfelejti” tájékoztatni az ügyfelet). Ebben az esetben ugyanis az elektromos energia tárolása akkumulátorok segítségével válik lehetségessé, melyek költségével a beruházás költsége megnövekszik, továbbá bizonyos időnként az akkumulátorok cserére szorulnak (gondoljon csak a gépkocsija akkumulátorának az időnkénti cseréjére), ami az üzemeltetés szakaszában jelent majd többlet költséget.

 

Előnye a szigetüzemben működő rendszernek, hogy semmiféle engedélyre nincs szükség a létesítéséhez, ennek következtében az engedélyeztetéssel kapcsolatos többlet költségek sem merülnek fel (pl.: esetlegesen a költséges mérőóra szekrény költsége, stb.).

 

Hálózatba tápláló rendszer

 

Amennyiben Ön kvázi „akkumulátorként” a villamos energia szolgáltatója által üzemeltetett hálózatot kívánja használni, úgy szüksége lesz a szolgáltatója engedélyére a napelemes rendszerének a telepítéséhez az engedélyeztetés lépéseit honlapunkon itt  találja meg. Az üzemeltetésnek ebben a formájában, napelemes rendszere, az Ön által pillanatnyilag fel nem használt villamos energiát a szolgáltatója által üzemeltetett hálózatba termeli be. És ennek az energiának más valaki lesz a felhasználója.

 

Az Önnél felszerelésre kerülő ún. ad-vesz mérőóra segítségével a szolgáltatója felé egy szaldó jellegű elszámolásra válik lehetőség. Amely a gyakorlatban úgy működik, hogy Ön szükség esetén (pl. éjszaka) a hálózatból vételez villamos energiát, amikor viszont az Ön napelemes rendszerének termelése meghaladja az Ön által (pillanatnyilag) elfogyasztásra kerülő villamos energia mennyiségét (pl.: napsütésben), a többlet energia automatikusan a hálózatba táplálódik. Tehát a hálózatba tápláló rendszer esetében tekintheti úgy, hogy gyakorlatilag a hálózatot használja akkumulátorként. Ennek is van némi többlet költsége, mivel a szolgáltatója alapdíjat számol fel, mely a villanyszámlájának jelenleg is részét képezi. Egy helyesen megtervezett és szakszerűen kivitelezett napelemes rendszer esetén azonban jó esélye van arra, hogy végső soron a villamos energia számlája akár „0” Ft legyen.

Smart (intelligens) napelemes rendszerek

Napjainkban egyre több helyen alkalmazzák a smart modulokból álló napelemes rendszereket, melyeknek rengeteg előnyük van a korábbi rendszerekhez képest. Hatásfokuk eléri a 24-25 %-ot ellentétben a korábbi 14-15 % hatásfokú napelem modulokkal.

 

A smart napelemek kiemelkedő minőségű, megnövelt hozamú és garanciaidejű, SolarEdge teljesítmény optimalizáló, munkapont követő és adatkommunikációs egységekkel felszerelt napelem modulok, amelyek  professzionális rendszerfelügyelethez kapcsolódnak.

 

A napelemek teljesítménye elemenként nyomon követhető, az esetleges hibák azonnal diagnosztizálhatóak, valamint a napelemek munkapont vezérlése alkalmazkodik a környezeti feltételekhez. Jelen esetben nem számít ha kémény, fa, parabola antenna stb. árnyékot vet a napelemek felületére, a napelemek mindig az adott pillanatban elérhető maximális teljesítményt nyújtják. Tűzvédelem szempontjából, a rendszer lekapcsolásánál a DC oldalon jelentkező magasfeszültség alacsony értékre csökken, így nem jelent életveszélyt a tűzoltókra.

 

Cégünk az új smart rendszerek telepítésén kívül vállalja a hagyományos rendszerekbe beépíthető teljesítmény optimalizáló modulok szerelését is.

Polykristályos - Monokristályos napelem

Polykristályos napelem

polikristályos napelem

Monokristályos napelem

monokristályos napelem

Többféle napelem létezik, de hazánkban általában két típust ajánlanak a szakemberek; lássuk ezek gyakorlati összehasonlítását a teljesség igénye nélkül:

 

Lényegét tekintve a gyártástechnológiai különbség az, hogy míg a monokristályos cellákat egy kristálymagból, a polikristályos cellákat több kristálymagból kiindulva növesztik az erre speciálisan létrehozott mágneses térben.

 

Működési elvük alapjába véve azonos, viszont a hatásfokuk a fényviszonyok figyelembevételével eltérő. A monokristályos napelemek (cellák) a direkt besugárzás esetén hatékonyabbak, viszont szórt fényben gyengébb teljesítményt produkálnak. A polykristályos napelemek (cellák) a direkt sugárzás esetén produkálnak gyengébb teljesítményt, viszont a szórt fényben is képesek dolgozni. Ezért a monokristályos napelemeket inkább a forgatott rendszerekhez célszerű felszerelni, míg a polykristályos napelemeket a fix telepítésű rendszerekhez ajánlott használni.

 

Nem elhanyagolható az árkülönbözet sem, ugyanis nem ritka, hogy a monokristályos napelemek ára 20-25 %-al magasabb és ezt a beruházás megtérülésének számításánál mindenképpen tanácsos figyelembe venni.

 

A sellyei naperőmű építésénél a napelem típusának kiválasztásakor éppen ez az árkülönbözet döntött a polykristályos napelemlek beszerzése mellett, mivel a megtérülési számítások jelentős eltérést mutattak a 499 kW-os teljesítményre vetítve.

 

Összességében elmondható, hogy hazánk besugárzási viszonyainak ismeretében túlnyomórészt a polykristályos napelemek a népszerűbbek.

 

Kérdése van? Még bizonytalan? Bátran vegye fel velünk a kapcsolatot:

 

Árvai Viola: 06-30-8515288

Nyári Zoltán: 06-30-3963593

Email.:iroda@solartech.hu