Naperőmű üzemeltetési tapasztalat

Naperőművünk

Naperőmű üzemeltetés és karbantartás

napelem karbantartásAmennyiben egy évek óta működő naperőmű üzemeltetési tapasztalataira kíváncsi javasoljuk, hogy egy előre egyeztetett időpontban látogasson el hozzánk és a helyszínen győződjön meg a saját szemével mindazon feladatokról, amelyekkel szembe kell néznie egy naperőmű üzemeltetőjének.

 

Forró pont (hot spot): ha szennyeződés kerül a napelem felületére (pl. madárürülék, falevél) és részben beárnyékolja a napelemet ekkor fordulhat elő a „forró pont” probléma. A pn átmenet lokálisan túlterheltté válik, a napelemet is károsíthatja. Ilyen esetben az adott napelem cella nem generátor funkciót lát el (nem termel), hanem fogyasztóvá válik, ezáltal csökkenti az egész rendszer termelését. Ezt a problémát a smart típusú napelem modulok már kiküszöbölik.

 

Energia fogadó felületek tisztítása (a csapadék által biztosított öntisztulás nem elegendő, a szennyeződés egyes térségekben lehet erősebb és felületaktívabb).

 

  • Tisztítás mosással, más egységeket nem rongáló mosószerrel.
  • Mechanikai tisztítás kerülendő.

 

Mechanikai rögzítések ellenőrzése:

 

  • Fontos a megfelelő szorítóerő (szél és egyéb időjárási hatások miatt a kötések meglazulhatnak).
  • Oldhatóság ellenőrzése.
  • Mechanikai sérülések, felületvédelmi hibák kijavítása.

 

Speciális napelemes karbantartási tevékenység és feladat

 

  • Csatlakozó elemek elektromos érintkezési potenciáljának és minőségének ellenőrzése
  • A napelem teljesítmény mutatóinak ellenőrző mérése (inverternél, napelem egységeknél, szükség szerint egyéb mérési helyeken is.)
  • Akkumulátor állapotának ellenőrzése, szükség szerinti feltöltése vagy cseréje ( ez csak sziget üzemmódban elvégzendő karbantartási feladat)

 

Érdemes nagy figyelmet fordítani a napelemes rendszerek éves karbantartására és ezek dokumentálására, mivel ezek elmulasztása esetén a gyártó és forgalmazó cégek nem vállalják a garanciális cserét vagy javítást.

 

Kérdése van? Még bizonytalan? Bátran vegye fel velünk a kapcsolatot:

 

Árvai Viola: 06-30-8515288

Nyári Zoltán: 06-30-3963593

Email.:iroda@solartech.hu